UPDATE Liderii PNL au votat să negocieze în continuare cu PSD. Care sunt condițiile liberalilor

Data actualizării: Data publicării:
florin citu priveste in gol in timpul unei declaratii de presa
Preşedintele PNL, Florin Cîţu. Foto: Inquam Photos/George Călin

ACTUALIZARE: Liderii PNL au votat, luni seara, în ședința Biroului Politic Național, pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD. Condițiile de negociere sunt construirea unui guvern în jurul unui premier PNL, program de guvernare plecând de la măsurile liberale și parteneriat cu președintele. Au fost 48 de voturi „pentru” și 22 de voturi „împotrivă”.

„Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară. A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, a anunțat partidul luni seară, după ședința BPN.

În plus, liberalii anunță că au „câteva principii” pe care PNL le va susține, nefiind negociabile:

  • Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
  • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
  • Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
  • Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
  • Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
  • Reforma statului.
  • Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

„De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete”, se mai arată în comunicat.

Știrea inițială

Liderii PNL discută în ședința Biroului Politic Național, de la ora 19:00, despre negocierile cu PSD și USR pentru formarea unei majorități parlamentare. Ședința se anunță una tensionată, partidul fiind împărțit între cele două opțiuni de guvernare. Deși majoritatea liderilor importanți și-ar dori intrarea la guvernare alături de PSD, președintele PNL Florin Cîțu vrea să tragă de timp pentru a încerca să se impună în fruntea guvernului, miza personală a lui Florin Cîțu fiind să fie desemnat premier, indiferent de culoarea guvernului.

La ședință și-a anunțat prezența și Ludovic Orban, care vrea să pledeze pentru o majoritatea cu USR și chiar să anunțe că demisionează din partid împreună cu mai mulți parlamentari în cazul în care PNL decide să facă guvern cu PSD.

Ședința conducerii liberale a fost mutată de la sediul partidului la o vilă de protocol din Capitală. La ședință, echipa de negociere va prezenta concluziile discuțiilor cu PSD și USR.

În ultimele zile, din anturajul președintelui PNL s-au scurs, neoficial, informații legate de amenințarea ca partidul să se rupă dacă nu va fi el propus premier. De altfel, Cîțu a declarat luni că premierul ar trebui să fie președintele partidului. În replică, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a spus că acesta nu mai poate fi premier într-un guvern cu PSD.

Din aceeași zonă au apărut și informații despre faptul că președintele Klaus Iohannis își dorește o guvernare cu PSD și că mai mulți lideri din partid s-au lăudat că au fost sunați de șeful statului care le-a transmis că premier ar trebui să fie Nicolae Ciucă. În acest sens, Cîțu ar fi împins de partid să preia funcția de președinte al Senatului.

Pe lângă funcția de prim-ministru, liberalii vor discuta și despre ministerele importante pe care și le doresc, inclusiv pe acest subiect fiind evidentă o ruptură între președintele partidului și șeful statului. Dacă Florin Cîțu își dorește ministerul Finanțelor, lucru transmis public luni dimineață, Klaus Iohannis vrea ministerul Justiției, minister pe care Cîțu ar fi dispus să îl cedeze Partidului Social Democrat.

Cele două ministere sunt ministere avizatoare, iar în discuțiile cu PSD aceștia ar fi cerut unul dintre cele două ministere. PSD a condiționat, de asemenea, preluarea ministerului Finanțelor de funcția de prim-ministru. Astfel, dacă premierul merge la un partid, celălalt partid să primească ministerul Finanțelor.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat luni că partidul vrea ministerul Justiției și că PNL va avea și premierul.

În partid, liderii din Ardeal își doresc un guvern cu PSD, în timp ce liderii din Sud ar vrea o guvernare cu USR. În favoarea unei guvernări PNL-USR-UDMR s-au exprimat și Ciprian Ciucu (Sector 6) și Alexandru Muraru (PNL Iași).

Citește și Conducerea PSD a votat în unanimitate să negocieze intrarea la guvernare cu PNL și UDMR

Primele discuții oficiale dintre PNL și PSD au transmis însă semnalul unei reconcilieri între cele două partide. După discuțiile de joi seara, Marcel Ciolacu a anunțat că își asumă „proiectul” unei guvernări cu PNL, în timp ce Florin Cîțu a spus că deși „nu putem pestnoaptsă spunem că totul estroz întrPNL și PSD”, „putem să spunem că suntem responsabili”.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri